Ana içeriğe atla

Çobanlar Üreticisi için ekilen Ürün Amaç mı? Araç mı? (18 KASIM 2015-Çobanlar Hedef Gazetesi)

Değerli Okuyucularımız, çiftçilikten çok anladığımı ve tecrübeli olduğumu söyleyemem, ancak Çobanlarımızın geçim kaynağı çiftçilik olduğundan dolayı çevremizdeki birçok insan çiftçilik ile hayatını kazanıyor, dolayısı ile onların gündemi bizi de meşgul ediyor. Çiftçi kardeşlerimiz herhangi bir üründen zarar ettikleri zaman hepimiz üzülüyor , kar ettikleri zaman ise hep beraber memnun oluyoruz. Bu yazımızda Çobanlarlı çiftçi kardeşlerimizin özellikle son yıllarda mağduriyet yaşadıkları patates üretimi konusunda acizane gözlemlediğimiz bazı sıkıntılardan nasıl kurtulabilecekleri noktasında bir yazı kaleme almak istedim. Yazımın başında belirttiğim gibi aşağıda yazdığımız konular üreticilerin genel sıkıntıları ve çözüm yolları ile ilgili tespit ve öneri boyutunu geçmeyecektir. Çiftçi kardeşlerimizin hoşgörüsüne sığınarak yazımızı istifadenize sunuyoruz…
İlçemiz düz arazi yapısı ve sulanabilir tarım arazisi bakımından şanslı yerleşim yerlerinden birisi. Ancak son yıllarda arpa buğday pancar vb. ürünler dışında patates yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı oldu. Özellikle ülkemizin bazı bölgelerinde patates ekiminin devlet tarafından kısıtlanması Afyonkarahisar’ lı üreticilerimizin patatese olan ilgisini artırdı. Tabi ilçemizde de patates ekimi yaygınlaştı ve üreticiler diğer ürünlerden kazanamadığından daha fazla patatesten kazanmaya başladılar.
Ancak son yıllarda Türkiye genelinde daha da yaygınlaşan patates ekimi Afyon patatesinin pazarını daralttı. İlçemizde bu daralmadan nasibini aldı. Üreticiler yaptıkları masrafın karşılığını dahi alamamaya başladılar. Bunun sonucu olarak ağırlığı tarımla uğraşan ilçemiz halkı ekonomik sıkıntılarla karşılaştılar. Bu sıkıntılar sadece çiftçileri etkilemedi, dolayısı ile ilçe ekonomisi esnafıyla çiftçisiyle genel bir darboğaz yaşadı ve hala yaşıyor. Peki bu darboğazdan çıkışın çözümü nedir?
Yazımın başında da belirttiğim gibi İlçemiz Çobanlar tarıma elverişli sulak ve verimli bir arazi yapısına sahip. Bu arazi yapısı her türlü ürün için müsait durumda. Ama Çobanlar da pazarlama amacıyla yetiştirilen ürün adedi maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor. Fakat ilçemiz çiftçisi patates ve tahıl dan başka alternatif daha fazla gelir getirici ürünler bulmak zorunda, yoksa 10 yıla kadar arazilerimizin de miras yoluyla bölündüğü düşünülürse bu topraklar insanımıza yetmeyecek duruma gelecektir. Neler yetiştirilebilir? Bu gün sebzeciliğin çok az arazide bile yeterli geliri sağlayabilecek bir potansiyeli var. Bu potansiyeli Fethibey, Sülün, Değirmenayvalı, Beyyazı, Çıkrık gibi kasabalar fark etti ve şu anda birim metrekarede bizden daha fazla gelir sağlıyorlar. Örneğin 1 dönüm(2000 m2)den biz patates ve tahıldan 500 tl kazanıyorken, Fethibeyli bir çiftçi 1000 TL. kazanıyor. Son yıllarda özellikle patates hep hayal kırıklığı yaşatıyor ve bundan sonraki yıllarda da kar ettirecek gibi görünmüyor çünkü ülke genelinde her bölge patates ekiyor piyasa çekmiyor.
Yukarıdaki sebeplerden dolayı Çobanlar topraklarını daha verimli ve kazançlı şekilde kullanmak için patates inadımızdan vazgeçip daha kar getirici ürünlere yönelmek zorundayız. Bu topraklar İlçemize Allah’ın bir lütfu ama tonlarca gübre atıp hem toprağı çölleştiriyor hemde kaldırdığımız ürünü ya satamıyor yada zararına satıyoruz. Bu topraklara ve kendimize zulüm etmeyelim. Bu toprakları artık sadece patatese mahkum etmeyelim.Unutmayalım Çiftçi için amaç para kazanmaksa Tarlada , tarlaya ekilen üründe araçtır, amaca ulaşmak için en iyi aracı seçen kazanır.
Selam ve Dua ile…….
Murat Yeşil - (18 KASIM 2015-Çobanlar Hedef Gazetesi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İbn-i Haldun Mukaddime sesli kitap serisi

 İbn-i Haldun Mukaddime sesli kitap serisi  İbni Haldun Mukaddime (6-1) (Sesli Kitap) İbni Haldun Mukaddime (6-2) (Sesli Kitap) İbni Haldun Mukaddime (6-3) (Sesli Kitap) İbni Haldun Mukaddime (6-4) (Sesli Kitap) İbni Haldun Mukaddime (6-5) (Sesli Kitap) İbni Haldun Mukaddime (6-6) (Sesli Kitap)

Ramazan Geldi Hoş Geldi

Ramazan Geldi Hoş Geldi       Ramazan'a bir ay kalmıştır, Her sabah kalktığında kahvaltısını yaparken içinden sol tarafından bir ses Ramazan da geliyor artık kahvaltı da yapamayacaksın sahurda yiyeceksin ama uykulu uykulu hiç bir lezzet alamayacaksın. Hem önünde 17 saat aç kalma gibi bir durum var diye seslenmeye başlayacak. ve daha bir ay önceden mübarek Ramazan ayının feyzini bereketini ve mağfiret ayı oluşunu sana unutturup nefsinin karşılaşacağı zorlukları aklına getirerek senin Ramazandan af ve mağfiret ile cehennemden kurtuluş ile cıkmanı engellemiş olacak.       Artık sen Ramazanı bir an önce gelip geçmesini istediğin bir aylık normal bir zaman dilimi olarak görürsün ve artık askerliğinin bitmesini isteyen askerin şafak saydığı gibi Ramazan ayının bitmesi için şafak saymaya başlayan bir insan haline geleceksin.        Halbu ki Allah'ın ödülünü bizzat ben vereceğim dediği ve değerine dünya malı ile paha biçilemeyen oruçlarımızın tutulduğu, açlıktan ağız kokusunun bil

Prof Dr. Erbakan ODTÜ de - Anti Siyonist Adil Ekonomik Düzen Eğitimi